Ticket #1491 (closed defect: fixed)

Opened 3 years ago

Last modified 21 months ago

Desktop icons not shown if phone was re-booted after first boot

Reported by: nschle85 Owned by: jama
Priority: blocker Milestone: shr-2012.01
Component: Other Version: SHR-core
Keywords: Cc:

Description

  1. Install shr core-image, and start the phone,
  2. after first time setup procedure the desktop is shown and the desktop program icons are shown too (ok)
  3. reboot the phone
  4. after the desktop appears the program icons are not shown (bad)
  5. press the small square on top bar (split screen)
  6. Icons are shown now

after rebooting the phone the problem appears again.

Attachments

Xsession.log Download (12.7 KB) - added by jluis 2 years ago.
Xsession of a missing icons boot
illume2-shr.tar.gz Download (19.5 KB) - added by elisa42 21 months ago.

Change History

comment:1 Changed 3 years ago by robin

as another workaround you can also install elfe and via settings/mobile/elfe load module you now have 5 desktops where you can arrange your icons as wished for.

comment:2 Changed 3 years ago by jama

  • Status changed from new to closed
  • Resolution set to fixed

Should be fixed, please remove ~/.e with xserver stopped to test it.

comment:3 Changed 2 years ago by nschle85

  • Status changed from closed to reopened
  • Resolution fixed deleted

tested again, it does not work

comment:4 Changed 2 years ago by nschle85

  • Owner changed from TAsn to jama
  • Status changed from reopened to assigned

comment:5 Changed 2 years ago by mrmoku

  • Milestone set to shr-2012.01

comment:6 Changed 2 years ago by morphis

  • Priority changed from major to blocker

comment:7 Changed 2 years ago by jama

I have tried again on nokia900 with default tar.gz shr-image from buildhost staging 014 and I haven't even used my post-install scripts and still I don't have this problem :/. Please someone with this issue attach /var/log/Xsession.log.

comment:8 Changed 2 years ago by morphis

It's still the case for my locally builded image but I am downloading right now the 014 shr-lite-image for the Nexus S and will test this with it too.

Changed 2 years ago by jluis

Xsession of a missing icons boot

comment:9 Changed 2 years ago by iwdy23

You need to were confident at this point, therefore try it out for a lot of  omega replica watches, folks that place timepiece may believe that you happen to be wearing the  cartier replica watch.

comment:10 Changed 2 years ago by slyon

This is fixed for me (gta04) in shr-core-staging 043.
probably since the switch to systemd.

comment:11 Changed 2 years ago by jama

  • Status changed from assigned to closed
  • Resolution set to fixed

comment:12 Changed 2 years ago by jeepingben

  • Status changed from closed to reopened
  • Resolution fixed deleted

I am seeing this again with the 047 build. Removing .e and re-running the wizard does not help.

comment:13 Changed 2 years ago by slyon

well. it's back again for me (on gta04) as well.

comment:14 Changed 2 years ago by nschle85

for me its also back again (N900)

comment:15 Changed 2 years ago by jeepingben

rm -rf ~.cache
ln -s /var/volatile ~/.cache

causes programs to show up at boot, but the only icon that is shown correctly is pidgin. This isn't really a practical workaround, but may be a hint for someone trying to figure out what is going on.

comment:16 Changed 23 months ago by nschle85

[22:32:46] <nschle85> i need some support i think i have some problems with cache , if my device is started, no icons are shown
[22:33:26] <nschle85> do you know any body who has deep source code knowledge ?
[22:34:12] leszek [~leszek@212.255.26.16] has joined #e
[22:34:20] <leszek> re
[22:34:30] <cippp> nschle85: you say about desktop icons for cdrom or usb stick ?
[22:34:49] <nschle85> cippp: all desktop icons
[22:35:22] <nschle85> i have to reorganize the desktop (split it) to have icons displayed
[22:35:22] <leszek> since when the icons in efm aren't movable anymore ?
[22:37:44] <cippp> i dont know , i have by default home,root and temp on desktop, i dont use icons from desktop
[22:37:59] <cippp> maybe if you ask on mail list or file a bug
[22:39:49] <nschle85> cippp: i think its only a bug which comes in our distribution so i would like to get in contact with one of the developers
[22:39:59] chytzkoi [~chytzkoi@…] has quit IRC: Quit: Leaving.
[22:40:50] <nschle85> cippp:  http://shr-project.org/trac/ticket/1491 this is the bug entry in our project
[22:42:39] <cippp> nschle85: the best way is to write to ml , you can try and #edevelop but i think monday you can find more active people
[22:44:09] <cippp> nschle85: discomfitor/zmike is dev of eeze

comment:18 Changed 21 months ago by jama

illume-home was replaced with elfe in 084 please test new e-wm-config-illume2-shr from there to see if it's resolved completely.

Elfe and config works find on my images with newer EFL, but for official images it was showing warning I've hopefully fixed this morning (that's why it was moved from 083 to 084..).

comment:19 Changed 21 months ago by elisa42

just upgraded to 084, got a warning about settings beeing newer than enlightenment.

comment:20 Changed 21 months ago by elisa42

else it works fine

comment:21 Changed 21 months ago by jama

hmm I had this warning in morning.. that's why I recreated config in offical image :/ it does not complain with my newer EFL_SRCREV, I'm half tempted to just ignore icons issue until new EFL is out.. or use EFL from svn instead of release tarballs in offical images again ..

comment:22 Changed 21 months ago by jama

Warning should be fixed by
 http://git.shr-project.org/git/?p=shr-themes.git;a=commit;h=248c97f406bae7868deb5415d8d7c057ce703d6f

but someone with image without e-wm-config-illume2-shr upgraded should try to recreate config (it does not downgrade config_version when new e-wm-config-illume2-shr is used in older e-wm, that's why the warning was still there after I've recreated it in official image..).

in 083 or older (ssh session):
systemctl stop xserver-nodm.service;
rm -rf /root/.e;
systemctl start xserver-nodm.service;
# manually unload illume-home, load elfe
systemctl stop xserver-nodm.service;
cd /root/.e/e/config
for i in illume2-shr/*cfg; do eet -d $i config ${i/cfg/src}; done;
tar czvf illume2-shr.tgz illume2-shr/*cfg

send me illume2-shr.tgz

Changed 21 months ago by elisa42

comment:23 Changed 21 months ago by jama

  • Status changed from reopened to closed
  • Resolution set to fixed

short but correct and still up2date description of elfe from robin:

I haven't used elfe for a while but this is what I remember:
With elfe you now have five different home screens where you can add/group your
apps eg according to usage: all gps apps home screen one; all internet apps on
home screen two, and so on. (ps you can add apps more than 1 time!)
You switch between home screens by swiping left to right or right to left. the
dots at the bottom show you on which screen you are.
As you may want apps on every home screen (eg phone button) you can drop them in
the grey area at the bottom as this will be the same anywhere.
To delete an app you press it for a while until all apps start to dangle and you
see a small cross at the lower right corner: press the cross and the app is gone.

hope that helps a bit.

best regards

robin

comment:24 follow-up: ↓ 25 Changed 21 months ago by slyon

You can also have a "cards" like overview of your running apps (like on palm pre).
To use this, you need compositing enabled and need to bind a key to trigger that view.

comment:25 in reply to: ↑ 24 Changed 21 months ago by robin

Replying to slyon:

You can also have a "cards" like overview of your running apps (like on palm pre).
To use this, you need compositing enabled and need to bind a key to trigger that view.

could you for example use the split screen icon in the top bar for this? and if so how would one proceed (which settings menu to look at)?

Note: See TracTickets for help on using tickets.